Quantcast
Channel: Musikk fra Norge
Viewing all 1002 articles
Browse latest View live

Adrian Cox - 33/99 (album anm.)

$
0
0

33/99 er en tredjedel av albumet 99 sanger, derav tittelen. Et album som Adrian Cox ga ut i 2009, dvs han lagde det og Ambolthue ga det ut. Her har Cox tatt ut sine 33 favoritter fra albumet og fikket, spikket og knottet for å forbedre låtene slik han egentlig ville ha de.

At Cox er glad i korte låter bør være en kjent sak blant fansen, men for nye lyttere vil det nok være en bedre start å fordype seg i 33 miniatyrlåter enn 99 minitayrlåter. Dette er stort sett synthpop i korte drag, med stort sett de samme tekstene som låtene hadde på 99 sanger. 

Så er det noen forbedring? Stort sett ja. Instrumentparken er nok utvidet/oppgradert siden dette ble spilt inn første gang og det har gjort at en del av låtene er blitt friskere og kommer bedre til sin rett. Nå er låtene stort sett like korte som sist, så her går det fort unna. Å ta seg en pause etter hver låt å la den synke inn før man starter ferden med neste låt er nok å anbefale. 

Låtene har en stor egenverdi, er varierte så man hele tiden får nye friske innslag og tekstene er små filosofiske bidrag i en travel hverdag. De av oss som har snurret 99 sanger noen ganger vil nok føle at dette er litt for snaut. En tredjedel er for lite og vil nok sverge til full pakke, men som en introduksjon til hele albumet er dette virkelig å anbefale. Spesielt nye lyttere bør starte her og arbeide seg bakover i katalogen til Adrian Cox. Der er det utrolig mye fin synthpop å oppdage.

Du finner albumet på strømmetjenester.


Ny låt fra Negative Øhio

REMI ANDRE LARSEN (1967-2019)

$
0
0
Bodømusikeren, lydteknikeren og produsenten Remi Andre Larsen er død, bare 52 år gammel. Larsen var innom en rekke Bodøband som f. eks. Cakewalk, Blues Basement og Gilbært å Sølivan. Men han var nok like mye anerkjent som lydtekniker og produsent. Som dette har han jobbet for en rekke artister, i en spredning fra pur pop til aggressiv pønk. Han var ansatt i Ringkjøb lydstudio i mange år før han fra 1990-tallet hadde sitt eget mobile studio IPLAJ, som både Odins Ravna og Terror For Jesus m. fl. har brukt. På 1980 tallet var han aktivt med i Bodø raa raak klubb, i tillegg til å være en svært mye brukt lydtekniker for Bodø Rocke Klubb og etterhvert også Bodø Bluesklubb m.fl.

CAKEWALK
Foto: Linn Stemland
Som musiker var han med å starte new wave bandet Apokalypsen - som bassist, et instrument han hadde som hovedinstrument hele sitt liv og et instrument han utmerket seg på. Bassister er gjerne de som står i bakgrunnen og ikke får den æren de fortjener eller blir lagt merke til av folk flest, før de ikke er der lengre. Larsens karrière har på mange måter vært slik. En gigant i kulissene som musikere i byens musikkmiljø beundret og som ble høyt skattet både som musiker, produsent og lydmikser.

Apokalypsen var en trio som i tillegg besto av Johnny Hansen (trommer) og Roy Døhring (gitar/sang). De debuterte med ei spilling på Troilltampen i juli 1983. Etter noen få konserter ble de utvidet med Sten Nilsen (vokal) i slutten av 1984 og skiftet da navn til det mer kjente Cakewalk.

Dette oppsettet øvde i en kort periode før de ble utvidet med Hans "Mini" Svendsen (tangenter) tidlig i 1984. Som det hadde de sin debut på Inndyr ungdomshus i juni 1984. Musikalsk leverte Cakewalk egne låter i en pop rock tradisjon, med new waven som bakteppe. Allerede fra denne konserten var de helt tydelig yndlinger i pressen med strålende kritikker. Fra sommeren 1984 hadde de masse spillinger i hele Nord-Norge. Hansen sluttet vinteren 1986 etter innspillingen av bandets debutplate «Vådeskudd». Etter dette var flere innom som trommeslagere i korte perioder, før Rocky Machine fikk jobben fast. Svendsen sluttet etter dette i september 1986. Som kvartett spilte de inn sitt selvtitulerte debutalbum «Cakewalk» og begynte for alvor å turnere sør i Norge, de spilte blant annet flere ganger i Oslo. Døhring sluttet i juli 1987, og den resterende trioen spilte inn bandets singel «År». De hadde sin avskjedskonsert på Sinus 1. september 1989. Cakewalk var i Bodø et av de legendariske bandene fra denne tiden. Sammen med Ny Gate og Glass var de Bodøs «De tre store».

FRA PØNK TIL BLUES
Mens Remi Larsen var med i Cakewalk var han også med i jam-bandet Polen som hadde kun en konsert på Gimle 3/3-86 som en del av en maratonrock. Musikalsk var det hovedsaklig punk-coverlåter samt ei reggae låt som ble spilt. Etter det skiftet de navn og personell og ble til Gilbært å Sølivan. I løpet av høsten 1989 ble Larsen med som lydtekniker for Blues Basement. Han spilte også bass på enkelte låter med dem på konserter. Med dem gjennomførte han en rekke konserter og turneer. Han produserte også deres debutalbum «Artic Blues» (1990). Igjennom engasjementet her ble han «fanget opp» av Bodø Blues Klubb, som han var fast lydtekniker for i en årrekke. En jobb der han «alltid leverte til artistenes tilfredshet» ifølge Arild Jensen, tidligere stifter og leder av Bodø Blues Klubb.

Døhring, Larsen og Machine hadde i en periode etter oppløsningen av Cakewalk et prosjekt på gang som het RRR, det ble til Remixmachine etter at Døhring sluttet. Ingen av disse disse spilte noen gang live, men de spilte inn en demo. Utover 1990-tallet var Larsen i flere band. Han var med på å starte band som Afrobeat i 1992, Ra balder i 1993 og Bliss fra senhøsten 1996. Alle tre i lag med sin gode venn Rocky Machine, som han også spilte i lag med i mange år i Cakewalk, Men det var etter hvert bak miksebordet Larsen brukte mesteparten av tiden sin, så det ble smått med spillejobber heretter. Han fortsatte likevel med sporadiske spillinger, både som studiomusiker for bl.a. Jack Berntsen og på konserter, bl.a. for duoen Otto Davidsen og Steinar Lindblad på Troilltampen sommeren 2004.

BAK MIKSEBORDET
De tre "faste" lydmikserne for Bodø Rocke Klubb. Fra venstre
Tor Olav Andreassen, Jan Martin Jensen (delvis skjult) og
Remi Larsen (Foto: Linn Stemland)
Larsen hadde et unikt øre for lyd, noe som gjorde han til et naturtalent bak miksebordet, enten det var på konserter eller forestillinger. Han gjorde miksejobber på konserter for en lang rekke lokale artister som f.eks. Terje Nilsen og Otto Davidsen, og de mer eksperimentelle og pønka artistene som PLX-15 og Terror For Jesus, i tillegg til utenbysartister og større navn som f. eks. Sissel Kyrkjebø, The Monroes og Jack Berntsen. Han var en allsidig lydtekniker, og taklet de ulike sjangerne på en utmerket måte.

Han var fast lydtekniker for pønkebandet Terror For Jesus, en jobb han gjorde prikkfritt. 29. juni 1991 på det som ble deres siste konsert, måtte Remi Larsen spille gitar, da bandets gitarist ikke kunne komme. Uten forvarsel fikk han lånt seg gitar og reddet kvelden. Det vitner litt om hans musikalitet og vilje til å strekke seg langt når han på så kort varsel hoppet inn og gjorde også den oppgaven på en særdeles god måte. Våren 1991 var Terror For Jesus i hans IPLAJ studio og spilte inn sin EP; «Introducing: Yo Core», med Larsen som produsent. Senere etablerte han sitt eget lydstudio i Saltstraumen, hvor flere band var innom og fikk gjort sine innspillinger, der i blant Blueslaget

Remi Larsen var fast lydtekniker og produsent for Ringkjøb studio på 80-tallet. Som studioprodusent produserte han Glass sin første utgivelse; «Eyes Will Talk» fra 1986. I det bandet finner vi også den som skulle bli byens mest kjente lydtekniker etterhvert, nemlig Are Simonsen. Larsen produserte også Aron sin 12" singel «Fire» fra 1987. Aron er nok siden blitt mer kjent som Karl Olav Aronsen, vokalisten i Søsterhjemmet. Han produserte også et 10 låters album med Odins Ravna som dessverre aldri ble utgitt. Dette er noen få eksempler på Larsens produksjoner gjennom mange år.

Remi Larsen har betydd mye for mange, både som musiker, tekniker, produsent og menneske, han vil bli sterkt savnet. Lyden av Bodø vil aldri bli den samme.

Kriminell Ungdom / Total Undergang – Splitt (album anm.)

$
0
0

Først som sist, er du ute etter en hifi produksjon er det bare å glemme dette albumet. Dette er hardt, fort (ihvertfall for tidlig på 1980-tallet) og ikke minst rått. Noe av æren for det skal opptaksutstyret ha. Det er ikke godt å si hva som er brukt men dette høres ut som noe som er direkte gravert på en 78 plate, og det er svært så sjarmerende. Dette er lyden av pønkens barndom i Narvik (og kunne nok ha vært nesten hvor som helst rundt i landet.). Det var ofte dårlig utstyr som ble stilt til rådighet og opptaksutstyr var gjerne en kassettspiller med en mono mikrofon.

Når øret har justert seg i takt med lydkvaliteten og de musikalske utførelsene vokser det fram pur ekte pønk med stor Ø. Egne låter framført med stort uttak av energi og vilje, noe som smitter ut av disse opptakene. Her provoseres og filosoferes det om alt fra nazisvin til drømmer om framtiden.

Vi snakker her om to av de mest framtredende bandene i Narvik, tidlig på 1980-tallet i sjangeren pønk. Begge ble senere inkludert med låter på samlekassetten «Null problem» (1982). Da hadde Kriminell Ungdom forkortet bandnavnet til Krim U. og spilte en mer synth basert «depperock». Her er de i urutgaven hvor de framførte sine pønklåter med stor selvfølgelighet. Dette er en annen side av bandet få har hørt før, og gjør denne til en selvfølgelighet i enhver seriøs pønkesamling, og for enhver Krim U fan fyller denne ett tomrom som ikke ble fylt med deres album «1981-83», da det kun var smakebiter fra deres tidligste periode på den.

Total Undergang får sine 15 minutter alt for sent, men godt er det at de blir dratt fram fra glemselen. Utenom de tre låtene på nevnte «Null Problem», har det vært få forunt å få hørt disse, i hvertfall utenfor Narvik. Fanzinen Gakk skrev om dem og det er vel det. Nå får vi gjenhør med «Nækt» mens resten av siden deres er fylt med tidligere uutgitte låter. Hadde de eksistert dengang da i Oslo, Bergen eller Trondheim hadde de fått en sentral plass i punkens historie her til lands. Nå gjorde de ikke det og derfor har nesten ingen kjennskap til deres kvaliteter. Sterke låter om hverdag og motgang kombinert med slitesterke låter.

Det er bare å takke SSP og Fucking North Pole Records for at de har fått presset opp 250 eksemplarer av disse opptakene. Med LPen får man også med ett vedleggsark med flere tidligere upubliserte foto av begge gruppene. Liker man pønk er dette ett pliktkjøp. PS det haster, da det ryktes at opplaget nesten er utsolgt bare dager etter at herligheten er blitt sluppet ut til folket.

Nye nummer av Platesamleren og Goldies

$
0
0

PlatesamlerenNr.124 består av følgende: Junipher Greene, Spooky Tooth, Art, The V.I.P.’s, Chicago, Stevie Wonder, The Turtles, Rolf Just Nilsen, The Leaves, Small Faces, Hollies, Dave Clark Five, Pink Floyd m.m. Selvfølgelig med fokus på gruppenes singler. Men det er også spennende stoff om LPer og spolebånd. Noe for enhver smak får man tro.


Bladet er denne gangen på “enorme” 140 sider. Selvfølgelig i farger. Prisen er kr 140,- + porto kr 45,- Altså totalt kr 195,- (Porto kr 59,- i Europa og kr 72,- ellers i verden) . Antar at portoen øker den 01.01.20. Beløpet kan betales inn til konto 6074.12.53588 eller Vippses til 40221002 - men da MÅ det også sendes mail til bluka(at)online.no med postadresse! Ta kontakt hvis du ønsker å betale med PayPal. Bladet er planlagt postlagt i løpet av uke 50.


Goldiesderimot skal ha dukket opp i alle abonnementenes postkasser i disse dager. Har du ennå ikke startet abonnementet bør du gjøre det snarest. Fylt til randen av platesamler stoff, som vi vinylfanatikere elsker å lese om. Denne gang om alt fra Alan Price (ex Animals) til Bente Lind, via faste spalter som auksjon-snytt, annonser og informasjon om alt det andre man ikke kan leve uten. 

Nytt(ige nyheter)

$
0
0

MoE og Pinquins gir ut album sammen den 13. desember. "Vi som elsket kaos" vil bli tilgjengelig digitalt og på CD via Bandcamp. En låt ligger allerede på Bandcamp, som en teaser. Her hører vi vokal på norsk, som er uvanlig fra MoE, interessant perkusjon og en støyende brutal avslutning. Det blir spennende å høre resten av skiva. MoE er et støyrock band som er meget aktiv, og har allerede gitt ut flere album i år. Pinquins er en perkusjon-trio som spiller samtidsmusikk. 2. desember ble en av låtene fra det kommende albumet spilt på BBC.

3. desember ble Petter Flaten Eilertsens album "Pentagramophone" tilgjengelig digitalt gjennom Bandcamp. LP- og CD-utgave kommer i januar, men de fleste er forhåndsbestilt. Petter skriver at det vil være noen eksemplarer tilgjengelig på slippfesten på Kafe Hærverk 30. januar. Musikken er basert på droner, støy og improvisasjon. Petter Flaten Eilertsen har vært en del av den norske musikkscenen i mer enn tjue år. Som undergrunns live-musiker har han jobbet med artister som Maja S. K. Ratkje og Lasse Marhaug. Han har turnert i Japan og New Zeeland.

Pønkebandet Daufødt slipper singelen "Nå rakner alt" 6. desember, gjennom Fysisk Format. De har i høst vært support for Honningbarna på en rekke konserter, hvor de har fått lokalene til å koke. Etter jul er de å se på Trondheim Calling og By:Larm.

Den eksperimentelle gruppa Sonisk blodbad slapp nytt album gjennom Apollon Records 29.november. "Electric Mirror" finnes digitalt og på grønn transparent vinyl. Albumet er gruppas tredje fullengder. Dagens lineup består av Ole Christensen, Kristian Stangebye, Haavard Tveito, Tord Litleskare, Steven Cerio og Laurie Amat. 

Tri-Function Million slipper sin andre fullengder, Terraformer, ti år etter debuten Sprukket Jord. En god lapskaus av sci-fi, sosial-realisme og rappete rar over tidvis svært støyende og industrielle beats. Albumet slippes 13. desember på Misfornøyelsesbar i Oslo, på kassett og digitalt. Tri-Function Million er per i dag rappere Armanjakk, Godstog, TOVANSKÏ og Martin Massiv, SKAM på noise, Flammerwerfer på produksjon og Kyber som rapper og produsent. 

AKKS arrangere en 1-dags festival på Sub Scene lørdag 7. Desember. Dagen består av konsert og julemarked kl 14:00-17:00, hvor de selger kunst, fanziner, gavekort mm. Så blir det en times pause før nye konserter fra kl 18:00. Sjekk ut en hel haug av up-and-coming band og DJ's, kjøp julegaver, sjekk ut ansiktsglitter-stasjonen og kjøp deg en kakao i kafeen! AKKS er en frivillig musikkorganisasjon som jobber for kjønnsbalanse og likestilling i norsk musikkliv.

Fredag 6. Desember blir det støttekonsert for bøtelagte antifascister på Blitz. Lørdag 2. november organiserte Oslos antifascister en demonstrasjon og blokkade mot Skandza Forums nazikonferanse på Sinsen. Fremfor å lytte til utleiers ønske om å fjerne nazistene da de skjønte hva slags folk de hadde på besøk, valgte politiet på tvilsomt grunnlag å arrestere 28 antifascister med en samla foreleggssum på over 300.000 kroner. På plakaten er Gatas Parlament, Danger!Man, Hysj, Duvel, Foammm og Oslo Hardkor. 100 kroner i døra, med mulighet for å betale så mye du vil. Pengene går uavkorta til de bøtelagte aktivistene.

Kvelertak har annonsert at det kommer et nytt album, “Splid” 14. februar 2020. Dette blir første utgivelse med Ivar Nikolaisen på vokal. I tillegg har de med Mastodon-medlem Troy Sanders på vokal, på låta «Crack of Doom». De har også annonsert turne i forbindelse med albumet, som starter i Stavanger 21. februar. Se de andre datoene på Kvelertak.com

Hellbotn metalfest har sluppet de første bandene for neste års festival;  SÂVER (NO) en heavy, doom trio fra Oslo, og doom/psykidelisk metalbandet Superlynx (NO).

Pønkrockbandet Astrobabes slapp julelåten “Jeg hater lutefisk” 29. november. En låt som handler om å gjøre noe man selv setter liten pris på for å glede andre. “Som oslofolk setter vi ikke særlig stor pris på lutefisk, men vi deltar gjerne i lutefisklag om det er det som skal til for at det blir jul. Låten er, som oss, veldig lite selvhøytidelig, og var hysterisk morsom å spille inn. Vi la vekt på at den skulle være fengende, og har brukt uortodokse instrumenter til oss å være, som bjeller og kassegitar, noe som ga oss høytidsstemning da låten ble spilt inn rundt påsketider.”

Veislakt har sluppet ny video

- Nora

Ny låt/video fra Negative øhio

NORD MOT NORD - NORDLENGSELSTYRANNIET (album anm.)

$
0
0

NORD MOT NORD oppsto i Svolvær høsten 2014 og består av medlemmer fra band som Vanskapt, Lofast, Turdus Musicus, DIE A LEGEND og Kamikaze a Go Go. Bandet har siden da spilt utvalgte lettere sagnomsuste konserter, og sommeren 2016 gikk de igjen i studio og spilte inn sitt debutalbum. Etter endt innspilling og mix innså at dette ikke holdt mål, regelrett forkasta produksjonen. For en ukes tid siden (sånn ca) ble bandets debutalbum NORDLENGSELSTYRANNIET sluppet. På tide vil mange si, men hastverk er som kjent lastverk. Bra de tok tiden til hjelp for dette har blitt ett lite mesterverk.

I følge presseskrivet; «Musikalsk refereres det til sentrale punkter i både hardcore- og metalhistorien, men det hele ikles en nordnorsk attityde, følelse og ikke minst språkdrakt, og gir det et uttrykk som er akkurat det det er: Et potent skrik fra det dypeste av den nordnorske undergrunnen. Spekket med nyanser og gjesteopptredener som spenner fra nordnorsk hiphops tungvekter Joddski, til kontemporære hardcorefigurer som Aslak fra Ondt Blod, Fritz fra Attan og ikke minst, åtte år gamle Emily Olsen Ebeltoft som her gjør sin platedebut. Tematisk inntar verket en tilsynelatende ambivalent - om ikke schizofren - holdning, der det bukseres tilforlatelig fra satire til bekmørk suicidromantisering fra et kutt til et annet, før man gang på gang returnerer til et underliggende paradoks innprentet i den nordnorske folkesjela: Kampen mellom megalomane storhetsforestillinger og nedarva mindreverdighetskomplekser.»

Sjelden har ett presseskriv truffet det berømte hode på en spiker. Dette er knalltøft og kompromissløst. Bare hør på åpningslåten som er ett lite eventyr av feedbackstøy, vakkert framført, for deretter å bli avløst med ett øs som fullfører albumet. De som liker The Spectacle kommer til å elske dette albumet. I motsetning til Spectacle, synger NORD MOT NORD på kav dialækt, og tekstene er nok ikke like politisk orienterte, men det sparkes da både hit og dit i tekstene. Musikalsk blir man imponert over variasjonene fra låt til låt. Låtene kan nok høres lik ut ved første spilling, men allerede ved andre runde vokser særpreget for hver låt fram. Den røde tråden er en hæsblæsanes vokal som binder alt sammen til en mektig enhet. Ett lite mesterverk som bør komme høyt på mange årets beste album lister for dette er så gjennomarbeidet og rått at det bør smitte seg inn i hjertet på enhver med fot for hard, fort å rå musikk....

Albumet kommer best til sin rett på vinyl, hvit vinyl. Med utbrettsomslag. Mørkt og dystert er innpakkingen med en vinylfarge som kler årstiden den er utgitt i. Det er mørketid og NORD MOT NORD nagler følelsen av å bo i en landsdel som raseres dag for dag. Albumet finnes også på strømmetjenester.

Topp 10 album fra 2019

$
0
0
Det er på tide å se tilbake på musikkåret som har vært. Her er våre favorittalbum


Tores liste:
1 Erling Ramskjell – Kaospraksis
2 Strangerous – Ascendant Abyss
3 Deathcrush - Megazone
4 Nord mot nord – Nordlengselstyraniet
5 Blandhoel – Plant en kniv i skogen
6 MoE – La Bufa
7 Bodø radio – Bodø radio
8 Rune Clausen - Tones jul
9 Negative Øhio - Metal Is Girly And Gay (And That’s Okay)
10 Tarsius – Electric Bungalow






Noras liste:
1. Deathcrush - Megazone
2. MoE - La Bufa
3. Erling Ramskjell - Kaospraksis
4. The Secret Sound - Klagesang
5. FAENIHÆLVETTE - Ikke OK.
6. Blandhoel - Plant en kniv i skogen
7. Sibiir - Ropes
8. Moddi - like in 1968
9. Rune Clausen - Tones jul
10. Nord mot Nord - Nordlengselstyranniet

Honourable mentions 
Sysselmann - Ritual Of The Aurora Noir
AWSER DERF - Deranged roots
Alwanzatar - Helsfyr Terminal Ekspress
Petter Flaten Eilertsen - Pentagramophone
Golden Core - Fimbultyr

God jul!

DEN LILLE TROMMESLAGERS STORE KVELD

$
0
0
Dette var overskriften fra en artikkel i Nye Takter, mars 1980. Den omtalte Søt Hævn og en av bandets aller første konserter. Den lille trommeslageren, som imponerte så stort den kvelden var Geir Strand. Han hadde på dette tidspunktet enda ikke fylt 15 år. Denne artikkelen var med å definere både legendestatusen om Søt Hævn og Geir Strand. Han var et enormt talent. De neste 15 årene imponerte han som trommeslager i en rekke legendariske Tromsøband. Nå har Geir Strand gått bort i en alder av 54 år.


Geir Strand startet karrieren som trommeslager i bandet Decibel i 1979 (blant annet sammen med Tore Nedgård, som senere havnet i bandet Norgez Bank). Etter et halvt år i Decibel ble han rekruttert av Kroken-gjengen som på den tiden tok bandnavnet Søt Hævn. Dette var ved årsskiftet 1979/80. Derfra gikk det ikke mange ukene før bandet konsertdebuterte med Geir som trommeslager. Det neste halve året ble hektisk for Geir og Søt Hævn. Bandet var et av få som var skikkelig «pønk» i en av flora av band tidlig på 80-tallet i Tromsø. Ryktene om bandet spredte seg raskt. Rockeklubben i Tromsø, som hadde startet opp på tampen av 79, ble en viktig arena for bandet. I tillegg til flere konserter der ble de også booket inn ved Tromsølåt, Draugenfestivalen og Åsgårdspell den våren og sommeren. Tidlig på høsten-80, gikk Søt Hævn gjennom store utskiftninger i bandet, der kun Geir og Johnny Hansen ble igjen. De fikk med seg Erik Smith-Meyer og Per Eirik Johansen (som erstattet Tor Gudmundsen og Gisle Mathisen). Den nye besetningen varte ikke lenge, men akkurat lenge nok til at de spilte inn den legendariske EPn «Asfaltparasitta». Det er kanskje en av de aller fineste norske pønksinglene som kom ut tidlig på 80-tallet!

Parallelt med at Geir spilte med Søt Hævn i 1980, spilte han også blant annet i bandene Surlukt (januar-februar 1980), 9-10-M (Nitimen) (våren og sommeren 1980) og Per Palle og Lathansene (høst/vinter 1980).

Søt Hævn var oppløst på det tidspunktet «Asfaltparasitta» ble sluppet i slutten av januar 1981. Det gikk da ikke lang tid før Geir ble rekruttert av Stein Olsen som ny trommeslager i Karlsøy Prestegaard. Geir var med i Karlsøy Prestegaard et års tid, og var blant annet med på bandet legendariske LP-innspilling «Dyret (666)», som ble sluppet sommeren 1981. En natt de var i studio
Den 11. finger på Draugen festivalen, sommeren 1982. Foto: Rune Blix Hagen
og spilte inn albumet skrev han og spilte inn låten «Arie Fra Et Isolat», som senere kom med på albumet. Geir gikk under pseudonymet «Esbjørn Straa» på albumcoveret til Karlsøy Prestegaard.

Tidlig i 1982 var tiden med Prestegaarden over for Geir, og omtrent på samme tid kom den legendariske besetningen til Søt Hævn sammen igjen. Geir, Johnny, Gisle og Tor tok da navnet Den 11. Finger. De gjorde flere konserter i Tromsø, spilte inn en demo og spilte igjen ved Draugenfestivalen på Senja, før Gisle og Tor nok en gang forsvant ut av bandet. Den 11. Finger fortsatt med ny og utvidet besetning frem til mai 1983. Opptak fra deres siste konsert ble vist som nattrock på programmet «Flimra» på NRK (og finnes fortsatt i arkivet til NRK på nett). Bandet spilte også to legendariske konserter med Wannskrækk i desember 1982.

De påfølgende årene var Geir innom flere legendariske band. Han var en av flere trommeslagere som var innom Bols. Der ble han gjenforent med Per Eirik Johansen. Opptak med Geir som trommis i Bols kan høres på titommeren "Her og No", en samling satt sammen og gitt ut i 2015. Den inneholder låten «Alle Tie Har Sin Slutt» fra tiden Geir spilte med bandet.

Geir var også på midten av 80-tallet en periode i Oslo, hvor han i en tidlig fase var innom det legendariske hardcorebandet Kafka Prosess. Da han returnerte til Tromsø i 1985, teamer han opp med Bror Olsen(som han spilte sammen med i 9-10-M), Gisle og Johnny fra Søt Hævn. Sammen utgjorde de den legendariske besetningen av Vinterhagen. Et band som av mange blir omtalt som Tromsøs beste liveband på siste halvdel av 80-tallet. Geir hadde tilbake i 82 også spilt med Bror på den glimrende singelen «Isdans» i et navnløst band, som på mange måter ble starten på Bror Olsens band Vinterhagen. Geir spiller sammen med Vinterhagen frem til 1990. Også her finnes det flere tv-opptak av bandet, i tillegg til at bandet ga ut maxisingelen «En avtale» i 1988.

På 90-tallet spiller Geir med bandet Perfect Stranger, som etter hvert ble til bandet Big Bad Wolf og der flere av medlemmene senere dannet bandet Plan B. Han spilte med denne gjengen i tre perioder (Våren 90-1992 + 1993 – høst 94 + 96-97). Et band som også ble omtalt som et forrykende liveband, men som i sin samtid ikke fikk gjort noen utgivelser. Det finnes noen gamle liveopptak med Big Bad Wolf på Spotify, jeg er usikker på om Geir spilte der. Senere dannet flere av de involverte musikerne bandet Sister Sinister, men der var aldri Geir med.

Jeg flyttet til Tromsø i 1998, og på det tidspunktet hadde Geir sluttet som aktiv musiker. Så jeg fikk aldri oppleve han live. Men jeg har selvsagt hørt de fleste opptakene og utgivelsene som finnes med han. Men jeg møtte Geir et par ganger, hvor han blant annet fortalte meg om sin karriere og gikk
gjennom alle bandene han hadde spilt med. Han hjalp meg da å skrive ned info om alle bandene han hadde vært innom og hvem han hadde spilt med. Det har senere vært til stor hjelp for meg, ved opptegning av diverse stamtre for lokale band etc. Og når det i tillegg viste seg at de fleste andre han hadde spilt sammen med, ikke husket så godt, så har dette vist seg å være til uvurderlig hjelp!

Han fortalte meg også mange små anekdoter fra de forskjellige bandene han spilte med. Blant annet en fra Åsgårdspell sommeren 1981. Han skulle spille der med Karlsøy Prestegaard. I påvente av konserten deres, var de på området og så andre artister. Blant annet «en stor norsk sangerinne» (han
ville ikke nevne navn), den unge pønkeren Geir var ikke veldig imponert over deres opptreden. På gøy kastet han derfor småpenger opp på scenen, på artistene under deres konsert. Noe som ble svært dårlig mottatt av arrangørene… Dette medførte at Geir ble kastet ut og Karlsøy Prestegaard ikke fikk spille. Jeg fikk bekreftet historien av Stein Olsen noen år senere. Enda noen år senere, fant jeg ut ved en tilfeldighet at den kvinnelige artisten som hadde vært mottaker av Geir Strand sine 5- og 10-øringer, var Kristin Berglund. Han var vel ikke så glad i blues Geir. 1-0 til pønken der altså.

Jeg har de siste 2-3 årene holdt på å samle inn fotos, plakater, lydfiler, avisutklipp etc som omhandler Søt Hævn/ Den 11. Finger. Jeg har i den forbindelse fått inn mye fint og snakket med mange om bandet. Det som har vært gjennomgående, er at de fleste har nevnt Geir sin storhet som trommeslager og hans inntreden og tilstedeværelse i bandet til den faktoren som gjorde Søt Hævn til et band langt over gjennomsnittet! Jeg håper å fullføre det arbeidet i det som skal bli en liten bok/trykksak/fanzine om bandet, før neste sommer.

Geir Strand var en av sin tids beste musikere fra Tromsø. Opptakene og utgivelsene fra de bandene han spilte med, vil for alltid leve videre. Kondolerer så mye til familie, venner og bandkolleger. Hvil i fred.

NYTT(IGE NYHETER)

$
0
0

Erling Ramskjell er i studio og spiller inn oppfølgeren til ett av fjorårets beste album i følge flere bloggere. Albumet «Kaospraksis» kom ut på vinyl rett før jul i fjor, da som dobbel LP i lag med «Endetidsbilder».

Doom-bandet Dwaal slipper album 6. mars. Dette vil være å få tak i på CD og dobbel vinyl, gjennom Dark Essence Records. Første singel, "The Wispering One", kan høres nå på digitale plattformer. Bandet skal også spille på By:Larm i februar.

Vi gratulerer Arild Johnsen som nå er Nordnorsk Jazzsenters nye produsent.

Kobol slapp 1 januar en EP som etterhvert vil komme på vinyl også. Korte låter i ekstrem metal utførelse.

I Nasjonalbibliotekets samling finner du fortellingene fra vår felles kulturhistorie, om hvem vi er og hvor vi kommer fra. 27. februar kl. 18:00 i Nasjonalbibliotekets lokaler i Oslo åpnes utstillingen Opplyst, der noen av de aller mest spektakulære og unike objektene fra samlingen løftes fram og deles med hele Norge. Det inviteres til gratis feståpning med gjester og glimt fra utstillingen! For første gang kan alle se og lytte til noen av de mest unike, spektakulære og historisk sett viktige kulturuttrykkene i Nasjonalbibliotekets samlinger, fra 1100-tallet og fram til i dag. Manuskripter, bøker, filmer, musikk, tv- og radioklipp, plakater og småtrykk som har vært publisert for en norsk offentlighet, og som har bidratt til å forme vår nasjon.

Det er en trist melding å komme med, men Bodø Metal Klubb har spikret døren etter seg og finnes ikke mer. Bodø by skal som kjent ha EUs kulturhovedstads prosjekt i 2024 men har ikke plass til en klubb for metal, pønk, hardcore og tilhørende herligheter.

Vi er redd for at Hornorkesterets nye album druknet litt i julefeiringen, og minner derfor om at "Jehovas vinter" ble sluppet 13. desember (2019). Vi snakker her om akustisk folkemusikk fremført på gevirinstrumenter og perkusjon. Kom ut som LP på 140g sort vinyl og 180g hvit vinyl, samt på strømmetjenester. Det ryktes at ett remixalbum kommer i løpet av våren. Det gledes. I mellomtiden husk på kjøpe fjorårets album.

Tegn&Tale sitt album «Stormkråke» fra 2003 er nå lagt ut til allmen glede og lytting.

ILIOS fylte 25 år i 2018 og er en festival for ny musikk og nye kunstuttrykk, arrangert av nyMusikk Harstad. Programmet for 2020 er nå klart.

Lasse Marhaug er alltid aktiv. Siden sist har han bl.a. gitt ut 10"eren «Gjota». Drømmende ambient støy.

Danger!Man spiller på Rebellion i år!!!!

Nightmare Lyre har sluppet singelen «ToThose We Knew / To Those We Loved / To Those We Lost» som er en av syv låter på den kommende EPen som slippes 25 januar. I mellomtiden kan man sjekke ut Negative Øhio sin fandom (hvor Nightmare Lyre utgjør 50% av denne norsk-amerikanske duoen)

Gåte sin låt "Huldra" er de inkludert i de gode selskap på BBC Radio 1 Rock Show's band liste over band man må se opp for i 2020.

I 2020 har Rytmisk kompetansenettverk inord en rekke seminarer og samlinger under planlegging – følg med på Facebook og ryk.no for mer info. De skal sammen med de øvrige regionale kompetansesentrene også utvikle en helt ny nettportal - Musikkontoret - som skal være en ressursbank og digital verktøykasse for norsk musikknæring, og ikke minst er vi i planleggingsfasen for en ny Northern Expo høsten 2020.

BALLETAK vol. 1 er ute 28. feb! BALLETAK vol. 1 er en 7" samleplate med de seks kuleste punk/hardcore/powerviolence-bandan som finnes for tida i NordNorge. Utgiver er Asfaltparasitta Records & Fanzine  

Utrolig men sant, det har aldri vært gjort ett rocabillyalbum nord for trøndelagsgrensen. Men på tampen av fjoråret kom Tromsøbandet The Fat Rats med sitt debutalbum. Så nå er det fikset.

nyMusikk inviterer til en ny utgave av forumet SAMT. Denne gangen dreier samtalen seg om kuratering, kvalitet og utvelgelseskriterier i samtidsmusikkfeltet. Hva skal til for at et kunstverk eller et kunstnerskap blir oppfatta som relevant? Hvordan jobber kuratorer med utvelgelse av verk og kunstnere? Vi får bl.a. besøk av Peter Meanwell, festivalsjef i Borealis, og AndreasMeland, tidligere initivtaker til Safe As Milk festivalen, i dag festivalsjef i Sildajazz og mannen bak plateselskapet Hubro. Sammen med kunstnerisk leder i nyMusikk, Bjørnar Habbestad, vil de snakke om hvordan makt og innflytelse blir forvaltet i samtidsmusikkfeltet, på scenen og i plateform. Dette går av stabelen 24. januar kl. 19:00 hos nyMusikk i Platous gate 18, Oslo. Gratis inngang

LilleLyd er en (nesten) månedlig happening for spennende musikk litt utenom allfarvei. Februarutgavengår av stabelen på Klosterenga cafe i Oslo 23 februar og inkluderer Alwanzatar, Ambitopia, Electrond og Agnes Ida Pettersen.

Alwanzatar er ett soloprosjekt på theremin, modulærsynth, analoge synthesizere og tverrfløyte gjennom tung båndekko. Alwanzatar har gitt ut en håndfull kassetter siden 2014 samt tre album på Apollon Records. Alwanzatar har spilt hyppige konserter de siste årene i inn- og utland, med stadig nye sammensetninger av elektroniske og akustiske instrumenter.

Ambitopia er Eirik Lie. Han har spilt med Naboens Rockeband, Bodega Band og Milorg Blues Bandm.fl. På 80- og 90-tallet jobbet han som komponist og musiker for de fleste av Trondheims friteatergrupper. Som Ambitopia spiller han bass, gjennom delvis hjemmelaget elektronikk, en slags lavmælt ambient. Ingenting er spilt inn på forhånd, og med uforutsigbar (og upålitelig) elektronikk vet man aldri hva resultatet blir.

Electrond er Trond Gjellum, trommeslager i progrockbandene Panzerpappa og Suburban Savages. Som Electrond spiller han analoge synther, laptop, perkusjon, ymse elektroniske duppeditter og synger snurrige sanger om alt og ingenting. Dette er pakket inn i et lydbilde der analog varme og det kjølige digitale går hånd i hånd.

Agnes Ida Pettersen jobber som komponist i Oslo. I sitt soloprosjekt remixer hun samples fra egne akustiske verk kombinert med samples fra virkeligheten og kanskje noen softsynter med eget innhold. Mest fordi det er gøy, sier hun, men og for å få frem nye rom og ideer i musikken sin. 

Vil du har 25 års utgaven av Mayhems mesterverk «De Mysteriis Dom Sathanas» så bør du snarest kontakte Katakomben og forhåndsbestille den. Boksen vil bli nummerert og inkluderer fem LPer og en bok på 96 sider. Herligheten koster 1499,- kr.

Hvis du gikk glipp av Ekkokammer 2.0 da det ble framført i Stormen konserthus i Bodø, til Stormens 5-årsjubileum, så fins det en sjanse til hvis skulle befinne deg på Østlandet rundt 4. februar: Har du ikke gjort det ennå, så er det ikke for sent å kjøpe billett til forestillinga Ekkokammer 2.0 med Trondheim Voicessom vises på scene 2 i operaen.

Nårsk råkk rører på seg;
13 mars er Hærverk i Oslo stedet å være. Da slipper Deathcrush nytt album med mest gammelt innhold. «The Singles Series» er som tittelen antyder, fylt opp med låter fra deres mange digitale singler (og noen få fysiske) samt to splitter nye låter.

Musikk kan forandre verden er en konsertserie på Nobels fredsenter i Oslo. Hittil har bl.a. Bendik og Honningbarna med sine bidrag. 7 april er det Vreid sin tur. For 150 kr inkl billettavgift får du høre flere av deres låter i en setting man vanligvis ikke finner metal band.

Støymaker og kunstkurator mm Bjørn Hatterud følger opp sin debutbok med en ny den 23 april. Denne gang heter den «Mjøsa rundt med mor». Innhold ukjent inntil du har lest den.

Kvelertak med ny video.

Ny video og låt fra Kråkesølv

$
0
0
For de med selvmordstanker, kontakt Mental helses hjelpetelefon 116 123.


O. Gudmundsen Minde er endelig på Bandcamp,

$
0
0

Plateselskapet O. Gudmundsen Minde har endelig kommet seg på Bandcamp, hvor deres fem første album utgivelser nå ligger til strømming og kjøp. I følge dem selv er de ett; «Norsk vinylplateselskap for merkelig og fantastisk musikk. Begrensede utgaver og ujevn utgivelsesplan.». De lover flere utgivelser i løpet av året så lagre lenken og følg med. 

I fjor sommer avslørte de på sin Facebook at de jobber med to utgivelser av Autentisk film! Flere andre er også under utarbeidelse.

Selskapet drives av Lars Mørch Finborud og Lasse Marhaug. Det distribueres av Diger Distro.  

Nightmare Lyre - To Those We Knew, To Those We Loved, To Those We Lost (album anm.)

$
0
0
Soloprosjektet Nightmare Lyre ble startet i 2012 med at hun eksperimenterte med å lage metal og prog med digitale instrumenter på laptopen, og har siden den gang fortsatt med ulik sjangereksperimentering. Noe som skiller Nightmare Lyre fra mange andre er den utstrakte bruken av ukulele. Sounden fra den skiller seg ut, spesielt når det beveger seg inn mot og i black metal landskapet. På dette albumet (utgitt som EP men med 34 minutters spilletid er dette et album!) tar hun steget vekk fra digitalt programmerte ukuleler, til å bruke en akustisk-elektrisk barytonukulele som hovedinstrument.

Albumet er instrumental, og fokuserer på atmosfæriske, episke sanger som mikser symfonisk svartmetall, prog, industriell, shoegaze og folkemusikk på forskjellige måter. Det går en rød tråd igjennom alle komposisjonene, og det er at de er tematisk knyttet til konseptet om sørging. Albumet er dedikert til hennes svigermor som gikk bort uten forvarsel julen 2019, og det preger uttrykket igjennom hele albumet. I tradisjonell black metal stil ligger mørket tungt og preger lydbildet hele veien. Dette er alt annet enn lystig musikk. Det lysner litt med den nærmest kaospønk aktige avsluttningslåten,

De fire første låtene, “Et liv, levd”, “I de mørkeste tanker” “Et siste farvel i kirkens hall” og “Sorgen”, er helt nye komposisjoner, mens “Tomb (Remix)” er en metal version av en opprinnelig techno låt. I tillegg finner du også to bonussanger (hvis du kjøper albumet, og dermed kommer opp i 34 minutter). Den første er “Tragedy (Remix)” som er en ny versjon av åpningslåten fra Nightmare Lyres aller første album “Elements Of Suffering”, og “The Hound ov Hades (Instrumental)”, som er en instrumental versjon av en humoristisk (!!) svartmetallsang med tematikk fra Tom Hanks filmen Turner & Hooch.

Musikken er som sagt instrumental men der vokalen kan fort bli savnet for mange, leder ukulelen inn og overtar det ansvaret slik at låtene får både et budskap og en utførerlse som gir mening for lyttere langt utenfor svartmetal kretser. Dette er nærmest balladepreget svartmetal, hvis det går ann å si noe slikt om denne sjangeren. I følge presseskrivet er spennet av inspirasjonskilder fra Myrkur til Iskald, og det kan man si høres, men aldri på en slik måte at man hører fragmenter fra deres musikk. Dette er og blir Nightmare Lyre sin musikk, sitt uttrykk og sin musikalske oase. Dette er rett og slett ett album alle som elsker musikk av det litt harde slaget bør sjekke ut, og svært mange av de som ikke er bevandret i mørk metal verden bør starte her. Det fortjener du som lytter.

Singelen “I de mørkeste tanker” ble sluppet 11. januar, og albumet kom ut den 25. januar. For å få de to bonuslåtene må du laste ned albumet på Bandcampen eller høre det på all verdens strømmetjenester.

PS. Nightmare Lyre er også aktuell i disse dager med en helt ny låt på samle LPen Real Punk Rock Music Is Not On The Radio – Vol.5 som kom ut sist uke.


NYTT(IGE NYHETER)

$
0
0
Wardruna kommer med nytt album, kalt “Kvitravn” 5. juni i år. Den første singlen fra albumet kommer ut 21. februar. De skriver at albumet musikalsk sett fortsetter der "Runaljod" slapp men samtidig markere en ny sound. Instrumenteringer er, som vanlig, interessant med instrumenter som Kravik-lyre, trossingen-lyre, taglharpe, sotharpe, langeleik, “Crwth”, geitehorn, lur, bronse-lur, fløyte, moraharpe. De har også med seg gjestevokalister med erfaring fra folkemusikk, som Kirsten Bråten Berg. Albumets tema er nordisk og norrøn spiritualisme. De spiller på Sentrum Scene i Oslo 28. mars og du kan forhåndsbestille albumet her

Petter Flaten Eilertsen ga ut soloalbumet PENTAGRAMOPHONE, i slutten av januar. Den kom i 100 eksemplarer på LP og 100 på CD og som nedlasting/strømming. LP koster kr 200,- og CD koster kr 100,- og 101,- kr (via Bandcamp). Eventuelt både LP og CD for kr 250,-. Inkluderer gratis nedlasting. Bestilles ved å sende han en personlig melding med følgende info:
- Navn
- E-postadresse
- Ønsket format (LP / CD / LP+CD)
- Hvis du vil ha den tilsendt i posten, må du også oppgi postadresse. Porto kommer da i tillegg. Vennligst send all nødvendig informasjon i første melding, så sparer vi begge tid. Jeg bekrefter så bestillingen din med en melding med betalingsinformasjon. Du kan betale via Vipps, PayPal eller vanlig bankoverføring.  

Punkebandet Anal Kanal gir ut debutalbum 21. februar. Det selvtitulerte albumet vil være tilgjengelig på alt av streaming-sider. I tillegg har vi hørt rykter om at den skal trykkes på kassett i et begrenset opplag. Releasekonsert på Kroa i Bø.

Doombandet Dwaal slipper sitt album "Gosel Of The Vile" 12 mars på Vaterland i Oslo.

Robert Dyrnes holder på å sette sammen "2020: Pønk i Norge". Neste pønksamler i denne serien som skal vise frem aktuelle norske pønkband. Send en epost med link til noe musikk og litt om bandet og få litt mer informasjon. Trykk på navnet for mailadresse.

Den smått legendariske samlekassetten "Then Molde Punx Go Marching Out" i 1983 i noen og 20 eksemplarer er nå etter ryktene inne til pressing som dobbel vinyl i 500 eksemplarer og skal være i butikkene 20 mars i år. Kan forhåndsbestilles fra Tiger bl.a. Den heter nå "Molde Punx Go Marching Out 1980-83".

Bauges barn har snart sitt kassettalbum "Kverulant i kamp" ute på Krapyl records & tapes. Det skjer 14 februar.

Bodøbandet Blues Basement er tilbake etter flere års pause. Førstkommende lørdag har Bodø bluesklubb klart å samle troppene til en unik konsertopplevelse i Bodø. Event her.

Lahestan kommer med sitt andre album "Rocks Move On Their Own In Death Valley". Ute 5 mars.

Deathcrush gir ut samlingen "The Singles Series" på vinyl, via Apollon Records, 13. mars. “Opp til kritikerroste debutalbumet MEGAZONE, samarbeidet det berykta livebandet med produsenter som Billy Anderson (Sleep, Melvins, Swans) og Jørgen Træen (Susanne Sundfør, Motorpsycho, Annie). 
Dette resulterte i en rekke singler i odde formater. En som et magasin med flexisingel og midtsideposter, andre som nedlastingskoder i luer, kunstzines eller håndmalte CD-cover (seff uten cd), og noen samlet på en 12" Maxi Singlesom inkluderte en smashing remix av James Njie (Alan Walker, Steve Aoki, ISÁK) printa i 500 unike ex, alle i forskjellige farger. Etterhvert sneik disse seg ut på interwebben under navnet "The Single Series"- en samling, eller som dokumentasjon, ikke det forventede debutalbumet. Vinylen kommer i tillegg med to helt nye innspillinger, hvor av en åpner med linja "you are my fire"..”. Nå kommer den som en begrenset vinylpressing på 250 eksemplarer, svart vinyl. Kan forhåndsbestilles her. Releaseparty på Kafe Hærverk i Oslo 13. mars

Reggaebandet Manna spiller på Kom heim i Bodø (altså på hjemmebane) noe som har ført til utsolgt hus. Men fortvil ikke, det er satt opp ekstrakonsert 13 februar. Vil du se dem da bør du være lynkvikk i å bestille billett. Kan fort bli utsolgt den også. 

Metalbandet Ormskrik ga ut singelen “Descend To Madness” 7. februar. De kaller seg et blackened thrash-metal band, og er fra Sandnes. Label: Fysisk format.

Oppkast ga nylig ut ett album som de svært gjerne selger til deg. For å promotere det spiller de her (i nærmeste framtid)
Spellemann nominerte - annonsert fredag 07. februar inkluderer bl.a.;
Metal:
  • Gaahls WYRD - “GastiR - Ghosts invited”
  • Kampfar - “Ofidians Manifest”
  • SÂVER - “They Came With Sunlight”
  • Sibiir - “Ropes”
Åpen Klasse:
  • Deathprod - “Occulting Disk”
  • Erlend Apneseth Trio - “Salika, Molika”
  • Ståle Storløkken - “The Haze Of Sleeplessness”
  • Susanna & the Brotherhood of Our Lady - “Garden of Earthly Delights”
Årets Gjennombrudd og Gramostipend:
  • Bokassa
  • Brenn.
  • Dutty Dior
  • Girl in red
  • Isah
  • Pom Poko
Maja S. K. Ratkje - “Sult” nominert til TONO’s komponistpris.

Les om de nominerte i alle kategorier her.

Og til slutt. Ny mashup fra Nightmare Lyra; 



Blandhoel live

Nytt album fra Kvelertak i dag!

NYTT(IGE NYHETER)

$
0
0

En av Norges fremste jazzmusikere, Jon Christensen, døde 18 februar. RIP. 

Shining sitt fantastiske album «Blackjazz» blir gjenutgitt (hvis nok mange forhåndsbestiller det!). Vi snakker her om 300 eller 500 eksemplarer (avhengig av antall forhåndsbestillinger). Dobbeltalbumet vil ikke bli gjenutgitt senere så det er nå eller blodpris på Ebay i etterkant. Platen blir signert av frontmann Jørgen Munkeby, med personlig hilsen til deg. Samtidig vil en hittil uutgitt versjon av låten «The Madness And The Damage Done» som har med Ihsahn (Emperor) som gjest, bli tilgjengelig som digital nedlasting til de som kjøper albumet. Forventes utgitt i april eller mai i år. Forhåndsbestilles her.

Minner om at Sharma ga ut albumet «Several Waves Of Grand Delusion» 5 februar i år. Ett tre låters album som klokker inn på en ca 30 minutters fuzzreise. Konseptet bak albumet er lettelsen og berg og dalbanen av å komme seg ut av ett forhold preget av psykisk vold og manipulasjon med ekstreme grep.

New Age Disco Boys fra Bergen slipper singelen "Sinnahonning" 29.februar, og deretter EPen «Wasted Sessions» i mars. Vi snakker her om fire splitter nye låter spilt inn live i Kulturkirken St.Jakob.

Jo Skaansar er nå klar med nytt band og NordNorges turne for å promotere sitt nye album «Fange av mi tid». Albumet er i følge presseskrivet«...i skjæringspunktet mellom jazz, folkemusikk og vise.». Denne gangen med dikt og lyrikk av norske poeter fra ulike tidsepoker håndplukket og bearbeidet kombinert med Skaansars melodisk varierte og harmonisk sofistikerte komposisjoner.
18.mars – Bodø
19.mars – Senja
20.mars – Brønnøysund
21.mars – Hemnesberget

Randsonen er en ny norsk dokumentarfilm av Tom Hovinbøle, som etterfølges av en samtale mellom Lisa Dillan, Harald Fetveit og Stian Westerhus. Filmen er et møte med seks norske musikere og komponister, som alle arbeider innenfor et eksperimenterende felt, de er; Lisa Dillan, Harald Fetveit, LeneGrenager, Øyvind Torvund, Christian Wallumrod og Stian Westerhus. Filmen presenterer dyptpløyende refleksjoner omkring begrepet “eksperimentelt” - hvordan forholder de seg til begrepet og hvordan jobber de ut ifra det? Filmen er tredje del i en løs trilogi om norsk eksperimenterende musikk, som begynte med filmen «NorNoise» - om støymusikk - og fortsatte med boken «Lyttekunst» - om fri-improvisert musikk - begge av Tom Hovinbøle. Alt dette skjer 3 mars. Event her og en reklamefilm om filmen, her; 

Er du i Tromsø 21 mars er studenthuset Driv stedet å være. Da er det Rob Mules Records som arrangerer Annual Rock Show! Denne gangen med Sublime Eyes, Ohmwork, Stonebreakers og nykommerne Desert State of Mind. Sublime Eyes er fra Stavanger (de tre andre er fra Tromsø) og i følge eventet spiller de melodiøse thrash-/death metal låter. De slapp albumet "Corrocean" 23 august i fjor. Ohmwork er en powertrio som spiller hard rock/metal. Deres fjerde album "HorrorWorks" slapp de fredag 13. september 2019. Stonebreakers bedriver ujålete rock ’n’ roll med røtter i 70- og 80-tallets hard- og boogierock. Debutalbumet "It’s All About Rock ‘n’ Roll" så dagslys første gang 27. september i fjor. Til sist har vi Desert State of Mind som ble etablert i november 2018 og har ennå ikke platedebutert. Deres stil kan best beskrives som tungt og groovy.

Ønsker du erfaring med festivalarbeid, vil du bli kjent med hyggelige mennesker og er interessert i musikk? Da bør du bli med som frivillig under Only Connect - en festival for samtidsmusikk, eksperimentell musikk og lydkunst! Den går av stabelen 23. – 25. april 2020 i Oslo. Mer info om påmelding her.

Danger!Man og Dømt drar til England i april!!

NordNorsk Jazz Senter har fått nytt styre. Det består nå av;
Bjørn Eirik Olsen (styreleder. Oppnevnt av Nordland Fylkeskommune)
Marit Aure (nestleder. Oppnevnt av Norsk Jazzforum)
Per-Christian Størkersen (styremedlem. Oppnevnt av Bodø kommune)
Johanna Solheim-Nilsen (styremedlem. Oppnevnt av Nordnorsk Jazzforum)
Sverre Gjørvad (styremedlem. Oppnevnt av Nordnorsk Jazzforum)

Blir jo noe som er verdt å få med seg på årets by:Larm, bl.a. CombosDangerfaceDaufødtDeath ThroneDwaal og LÜT. Fullt program finner du her.

Norsk kulturliv i endring. Desperate kulturinstitusjoner. Blågrønn kulturpolitikk har begynt å virke. Kulturlivet har fått kommersiell retning, men mangler verktøyene, skriver Danby Choi borte hos Subjekt. En artikkel som herved anbefales.

28 mars er det en snodig elektropopaften med Adrian Cox og Electrond. Adrian Cox ga ut sin første LP allerede i 1987. Adrian Cox har en forkjærlighet for korte elektropop-låter (gjerne under ett minutt) med synth, klarinett og med underfundig hverdagslyrikk på norsk. Electrond spiller progressiv bitpop: snurrige sanger om alt og ingenting, pakket inn i et lydbilde der analog varme og det kjølige digitale går hånd. Electrond har i 2019 spilt konserter i så forskjellige byer som Oslo, Athen og Drammen, og slapp februar 2019 en singel. En EP kommer i løpet av våren 2020. DJ Brødrene Moe står for underholdningen mellom artistene.


12 mars kommer (Bjørn) Hatterud og (Espen) Ursin med sitt nye album «Doomed To Total Failure In A Deaf World». Det kommer både som CD i 150 eksemplarer og som digitalt på Samtidsmusikk sin Bandcamp og sikkert på diverse strømmetjenester. Absolutt verdt å få med seg.

12 mars er det i Trondheim det skjer. Nærmere bestemt på Verkstedhallen & Lobbyen. Da spiller Quarter Wolf og WTBB (White Trash Blues Band) i anledning at deres splitt LP blir sluppet. Det er Westergaard Records som gir ut herligheten. Gjør oppmerksom på at albumet slippes i superlimitert opplag på vinyl. Bandene leverer prima skjitten garasjepønk og deilig fet fuzzy bluesrock, så liker du slikt er dette obligatorisk oppmøte og kjøp.

NOPA og Norsk Komponistforeningarrangerer Spill norsk-festivalen for tredje gang. 23.–29. mars skal kommuner over hele landet delta i feiringen av det norske musikklivet. Kommunene som er bekreftet til årets festival er Alta, Åfjord, Lyngdal, Røst og Stad. Mer info om disse konsertene finner du her.

I serien bedre sent enn alvor har vi gravd fram Norsk råkk sin video til låten «Håp» som ble sluppet 7. februar i år og har dessverre gått redaksjonen hus forbi. Men nå skjer det, her er den;

I redaksjonen; Nora Stemland og Tore Stemland

Backstreet Girls ut på tur

$
0
0
Trykk på bildet for mer leservennlig størrelse!

Lahestan - Rocks move on their own in Death Valley (album anm.)

$
0
0
Lahestan (alias for Aleksander Haugen) er ute med sin andre soloutgivelse i dag, 5. mars. Rocks move on their own in Death Valley har likhets trekk med det selvtitulerte førstealbumet fra 2016.
I korte trekk er lydbildet, basert på improviserte strekk, der samples, loops og elektroniske lydkilder danner grunnlaget for lydlandskaper som beveger seg mellom «...lett kaotisk støyimpro, rastløs monotoni og mørk ambient» i følge presseskrivet. Det kan man være enig i men miksingen og produksjonen er det som skaper prikken over ien her. Måten lydkildene er sammensatt på og overlatt til ett evig liv på nettet er rett og slett hypnotisk.

De fem komposisjonene er hver for seg en vandring i imaginære landskaper. Lydlandskaper som skaper assosiasjoner til alt fra åpne landskap til mørke skoger. Det står i skarp kontrast til titlene på albumet som går riktignok mot et mørke, men et annet mørke. «Drinking Wine With a Demon» og «Aleya Ghost Lights» trekker tankene mot kultfilmer av den okkulte sorten. Dette kunne absolutt vært soundtrack til en dokumentarfilm om mørke ritualer tre etasjer under asfalten i New York, men er det ikke (i hvertfall ikke ennå).

Særlig åpningslåten «Medieval Welfare» har en optimistisk sfære som gradvis blir knust sakte utover albumet, for så å komme tilbake i avslutningen på albumets siste komposisjon. Innimellom der finner man den storslåtte «The Tolbooth» som er høydepunktet på dette albumet. Der utfolder Lahestan er blanding av improvisasjon og old school rhythmic noise som det lukter svidd av. Den er en sånn komposisjon som alle støymakere drømmer om å gjøre. Den komposisjonen kombinert med de andre, skaper en helhet og en perfekt avslutning på et album som bør komme ut fysisk snarest mulig.

Albumet ble spilt inn i oktober 2018, men utgivelsen har av ulike grunner blitt utsatt en håndfull ganger. I første omgang er det bare tilgjengelig på digital strømming. Her bør noen vite sin besøkelsestid å utgi dette fysisk (da helst på vinyl).

Albumet får en slags releasekonsert førstkommende lørdag, på Underjordisk Dans for voksne i Oslo. Der kommer også Petter Flaten Eilertsen, Simon Gore, Tuulia Kallio, Kenneth Korstad Langås, Strangerous og Juliana Venter til å opptre. En aften for store og sterke opplevelser. I mellomtiden bør man varme opp ørene med å sjekke ut Lahestan sitt siste album. Det fortjener hodet ditt.
Viewing all 1002 articles
Browse latest View live